Belevingsprofiel slachtoffer
De impact die grensoverschrijdende sexting op het slachtoffer heeft, hangt niet alleen af van de ernst en de aard van het geweld. Andere factoren zijn bijvoorbeeld de duur en frequentie van het misbruik, de mate waarin de dader en het slachtoffer een band met elkaar hebben en de mate van steun en opvang die iemand krijgt. Eerdere ervaringen met geweld, een nadelige gezinssituatie en al bestaande angstklachten vergroten de kans op stressreacties.
De belangrijkste en makkelijkst herkenbare symptomen, ook voor een dader, zijn fysieke symptomen: spierspanning, hoofdpijnen, rugpijnen en darmklachten, ze voelen zich gauw misselijk en hebben een gevoel dat ze moeten overgeven. Ze verbergen zichzelf in te ruime kleding of veel laagjes over elkaar heen. Soms hebben slachtoffers op een korte tijd een enorme gewichtstoename. Ze zien overgewicht als manier om zichzelf te beschermen. Ze voelen haat voor hun eigen lichaam. Daarnaast kunnen ze een doof gevoel hebben in de lichaamsdelen, die vooral met seksualiteit te maken hebben
Angstsymptomen komen in vele gevallen voor bij slachtoffers van grensoverschrijdende sexting. Denk aan angst om alleen te zijn, angst voor afwijzing/verlatingsangst, angst voor intimiteit/seksualiteit/seksuele gevoelens en om erover te praten, overdreven en onterechte angst voor bepaalde plaatsen (school, sportvereniging, winkel) of onterechte angst voor bepaalde personen (vrienden, docenten, ouders). Ook psychische klachten komen voor, zoals depersonalisatie. Deze slachtoffers hebben het gevoel dat ze zichzelf niet zijn in bepaalde omstandigheden, ze ervaren meerdere persoonlijkheden. Daarnaast hebben ze de grootste moeite om hun eigen gedachten en gevoelens te vertrouwen.
Download het schematisch overzicht.
|
|
 |
|
|