Amnesty International dringt aan op een nieuwe verkrachtingswet en start een campagne om het gesprek over instemming bij seks aan te wakkeren. 'Dat kan verkrachtingen voorkomen.'
Hangt er een man in bivakmuts over je kassa, werk dan vooral mee en geef hem het geld. Zo verklein je de risico's voor jezelf. Waarom vinden we niet-in-verzet-komen bij een overval heel normaal en bij verkrachting niet, vraagt Martine Goeman, hoofd gender bij Amnesty International, zich af. In principe treedt hetzelfde mechanisme in werking, zegt zij: overlevingsdrang.
De mensenrechtenorganisatie is een campagne gestart om seks zonder wederzijdse toestemming ook onder verkrachting te scharen. Nu moeten slachtoffers in de rechtbank aantonen dat ze in verzet kwamen, dat er sprake was van dwang. Omdat zij tijdens een verkrachting vaak bevriezen, is dit lastig en komt het vaak niet tot een veroordeling. Met de campagne ageert Amnesty tegen het wetsvoorstel van justitieminister Ferd Grapperhaus, die hier iets aan wil doen door 'seks tegen de wil' als nieuw delict in de wet op te nemen. Hij kiest er niet voor om de definitie van verkrachting aan te passen. In het voorstel, dat na het zomerreces naar de Raad van State en de Tweede Kamer gaat, staat op 'seks tegen de wil' de helft van de straf van verkrachting.
Reactie Mohini Awadhpersad "Ferdinand Grapperhaus, stel u voor dat iemand een pistool tegen u of een dierbare houdt. Gaat u dan tegen stribbelen of bent u uw leven lief en doet u wat ie zegt? Ik denk dat vele de laatste kiezen. Waarom is dat bij verkrachting anders? En weet u dat sommige -waaronder ik- onder dreiging misbruikt en verkracht worden? Wij mensen hebben in ons instinct om te vechten, vluchten of bevriezen. Dat geldt ook bij verkrachting. De één vecht, de ander vlucht (in destructief gedrag) en een heleboel bevriezen. Zij kunnen daar niks aan doen. Het is instinctief, niet een keuze. En de wet laat hen nu in de kou staan. Denkt u niet dat zij achteraf twijfelen aan zichzelf? Waarom deden zij niks? En vindt u nu dat wij dat moeten benadrukken óf moeten we benadrukken dat niemand zonder instemming aan je mag zitten punt. Voor u antwoord geeft, denk dan even aan uw kind. Wat zou u voor hem/haar willen? Victim blaming of justice? Als slachtoffer krijg ik geen erkenning en als survivor word ik opnieuw slachtoffer tijdens de aangifte met alle details om vervolgens te horen dat hij vrijgelaten wordt wegens de wet. Is de wet er juist niet om te beschermen? Zullen we anders een keer in gesprek gaan? Dan kan ik u vertellen dat 20% van de vrouwen seks heeft gehad zonder dat zij dat écht wilden."