|
VR en AR in justitiële context |
|
|
'De eerste ervaringen op het gebied van Virtual Reality en Augmented Reality binnen de justitiële keten zijn positief en het gebruik van deze technologieën hebben potentie', aldus dr. Bernd Wondergem, voormalig innovatiemanager van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 'Er is evenwel meer kennis en inzicht nodig over de verdere toepassing in de justitiële praktijk' zo zegt hij.
Dit bleek tijdens de kennismiddag op 14 december 2018 in EYE Amsterdam, waar het rapport 'Virtual Reality en Augmented Reality in de justitiële context werd gepresenteerd. Een rapport dat in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid door de Universiteit van Twente is opgesteld.
Prof. dr. Jean-Louis van Gelder van de Universiteit van Twente benadrukt de kracht van VR-technologie. 'Met deze techniek kunnen we personen naar een andere werkelijkheid brengen en in een andere gedaante verplaatsen. En dat alles op zo'n manier dat personen de tijdelijke nieuwe werkelijkheid als echt ervaren', aldus Van Gelder.
Dit beeld sluit naadloos aan bij de VR #ShameOver. In de testings bleken sommige kijkers zich zo te kunnen inleven dat zij met de VR-bril op ruzie gingen maken met een pleger van ongewenste sexting.
Dr. Liza Cornet (Universiteit Twente geeft aan dat er nog veel initiatieven 'in de lucht hangen', en dat wetenschappelijk onderzoek momenteel nog te beperkt is om gefundeerde uitspraken te doen over de effectiviteit van VR voor verschillende doelgroepen.
Tijdens deze kennismiddag is de VR-simulatie # ShameOver door alle 70 deelnemers bekeken en werd als zeer indrukwekkend ervaren.