Miljoenen kinderen lopen een hoger risico op grensoverschrijdend gedrag nu ze meer online zitten door de lockdown vanwege het coronavirus. Dit melden het VN-kinderrechtenfonds Unicef en zijn partners in een persbericht. Het virus dat cyberpesten heet, spreidt enorm snel en maakt vele slachtoffers. Helaas zijn er nog onvoldoende maatregelen om jongeren hiertegen te beschermen.
Online pesten, ook wel cyberpesten genoemd, is pesten via de digitale media. Dit zijn social media zoals YouTube, Facebook, Tumblr, Twitter, Instagram, TikTok, SnapChat, What's app en chatrooms. Via deze digitale media kan je heel gemakkelijk dreigende berichten versturen, belastende foto's of filmpjes plaatsen of iemand uitschelden.
Lockdown Het is nu wellicht nog belangrijker dan ooit door de Corona tijd om op te staan tegen online pesten! Unicef waarschuwt dat miljoenen kinderen een hoger risico lopen om grensoverschrijdend gedrag mee te maken nu ze meer online zitten door de lockdown. Of het nu gaat om chatten tijdens het gamen of de leuke filmpjes die ze maken voor TikTok. Het online pesten laat zich niet stoppen door lockdowns. Nu het internet zowat de enige plaats is geworden waar kinderen hun vrienden nog kunnen zien, is het belangrijker dan ooit om te zorgen dat dat ook veilig kan gebeuren. Jaarlijks worden meer dan 400.000 jongeren online gepest. Online pesten is niet alleen iets waar jongeren mee te maken krijgen maar ook alle volwassenen kan dit overkomen.
De gevolgen van cyberpesten Er wordt wel eens aangenomen dat cyberpesten maar bij woorden blijft en dus niet zo erg is voor het slachtoffer in vergelijking met slachtofferschap in klassieke pestvormen (zeker als er fysieke agressie gebruikt wordt). Nochtans is de emotionele impact van cyberpesten meestal groter in vergelijking met het leed veroorzaakt door klassiek pesten. Slachtoffers van cyberpesten vertonen meer symptomen van depressie, stress en angst dan slachtoffers van klassiek pesten. Bovendien is een aanzienlijke groep van de slachtoffers van cyberpesten ook slachtoffer van klassiek pesten. Deze jongeren, die slachtoffer zijn van beide vormen van pesten, lijden door de accumulatie van pesten in de offline én online omgeving doorgaans het meest onder de cyberpesterijen en zijn het vaakst depressief.
Pestkoppen Hoewel veel aandacht in onderzoek gaat naar de emotionele problemen van slachtoffers en zij vaak op meer medeleven kunnen rekenen dan pestkoppen, hebben ook pestkoppen met emotionele en psychosociale problemen te maken. Ten eerste is er een aanzienlijk deel van de cyberpestkoppen dat zelf ook slachtoffer is geweest van cyberpesten of klassiek pesten. Bovenop een mogelijke depressie, angst- en stressgevoelens als slachtoffer, ervaren ze de psychosociale problemen die bij cyberpestkoppen vaker voorkomen, zoals een gebrekkige impulscontrole, gedragsproblemen en middelenmisbruik. Ten tweede is er bij cyberpestkoppen vaker sprake van conflicten thuis, is er vaak een slechte band met de ouders en veel pestkoppen hebben het gevoel dat de leerkrachten niet om hen geven. Het pesten kan men dan in sommige gevallen beschouwen als een uitlaatklep om met negatieve gevoelens om te gaan.