Het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), onderdeel van Helpwanted.nl, is een organisatie waar jongeren tips en advies kunnen krijgen over online seksueel misbruik. Het bureau signaleert een forse stijging van het aantal afpersingen van jongens met naaktfoto's (sextortion). "Het aantal meldingen dat we nu hebben, zien we normaal in één maand", zegt Arda Gerkens van EOKM.
Het verschil tussen normaal gesproken en nu, tijdens corona, is dat jongeren er normaliter op school mee worden geconfronteerd. Volgens Gerkens is er veel schaamte. "We zien dat jongeren nu veel meer naar ons toekomen omdat ze minder het gevoel hebben bij iemand anders terecht te kunnen door de lockdown", vertelt ze. "Ze durven niet naar de politie te gaan en ook niet naar een mentor of iemand van school."
Vooral jongens
In de eerste twee weken van april zijn nu al 342 meldingen binnengekomen. Normaal registreert het meldpunt maandelijks rond de 480 meldingen. De helft van de signaleringen gaan over sextortion; afpersing of bedreiging om geld of meer compromitterende foto's. "Het zijn meestal de jongens die hiermee worden afgeperst, maar soms ook meisjes." Criminelen leggen online contact met een jongere waarbij de indruk wordt gewekt dat ze leuk seksueel contact hebben. "Maar al vrij snel nadat de webcam heeft gedraaid, blijkt dat iemand te zijn die daar geld voor wil hebben. En die dreigt dan de beelden online te zetten als er niet betaald wordt," zo legt Gerkens de werkwijze uit.
Weinig zorgen bij ouders
De nieuwszender EenVandaag vroeg ouders uit het Opiniepanel of zij zich zorgen maken over de schermtijd en het onlinegedrag van hun kinderen. Bijna 90 procent van de ouders maakt zich weinig tot geen zorgen. Ook zeggen ze voldoende zicht te hebben op wat hun kinderen online doen (82 procent). "Wij proberen als ouders in gesprek te blijven met de meiden. Zo kijken we af en toe mee", schrijft een ouder. "En ik wil niet dat ze de hele dag boven in hun kamer blijven". Een ander zegt dat zijn zoon inmiddels 18 is. "Daar gaan we niet meer echt over. We bespreken het wel, maar volgens mij gaat het goed."
Gezond verstand
Ouders uit het panel geven verder aan dat hun kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar meer dan 3 uur per dag online gamet of chat. Een vijfde (22 procent) van deze ouders zegt onvoldoende zicht te hebben op het online gedrag. "Wij proberen het te monitoren, maar dat is lastig. Als ze echt tussen de mazen door willen glippen dan kan dat", schrijft een andere ouder.
Oordeel niet
"De meeste ouders hebben niets door wanneer hun kind dit overkomt", zegt Gerkens. "Je ziet wel dat ouders mee willen kijken, maar jongeren zijn slim genoeg om dat te verbergen", vertelt ze. "En ouders zijn op dit moment zelf ook druk met zichzelf en met werken. Ze moeten daarom aandacht hebben voor dit probleem, Oordeel niet. Deze jongeren hebben je hulp en steun nodig. Wees niet boos, zeg niet dat ze straf krijgen of dat ze dom zijn geweest en kijk hoe je het kunt oplossen."
Bron en illustraties: EOKM