|
#ShameOver bij Landelijke Kennisdag Halt |
|
|
Ruim 60 Haltmedewerkers bekeken op 29 oktober 2018 de VR-simulatie #ShameOver tijdens de jaarlijkse landelijke Kennisdag in de Galgenwaard te Utrecht. De meesten waren onder de indruk en gaven aan dat de VR heel goed inpasbaar zou zijn in het voorlichtingsprogramma 'Social media en online Veiligheid'. Halt biedt dit lesprogramma aan scholen aan.
Bijna alle jongeren maken gebruik van het internet. Thuis, op school en op straat via hun smartphone. Naast alle goede dingen, heeft het internet ook haar mindere kanten. Jongeren zetten veel informatie over zichzelf en anderen online en overzien hiervan de gevolgen niet. Ook met pesten en dreigen gaan jongeren soms veel te ver.
Ouders en scholen willen dit gedrag voorkomen en aanpakken maar weten vaak niet hoe. Hoe maak je jongeren bewust van de gevolgen en gevaren van het internet? Hoe voorkom je dat zij te ver gaan? En hoe kunnen ouders en scholen (tijdig) ingrijpen?
Halt geeft lessen over sociale media en online veiligheid op basisscholen en middelbare scholen. De lessen zijn op maat en aangepast aan het niveau van de groep. Tijdens de lessen wordt er gesproken met kinderen over wat zij doen online en worden er tips gegeven voor 'veilig internetten'. Ook komt het onderwerp over digipesten aan de orde en leert men wat de gevolgen zijn, voor zowel de dader als het slachtoffer.
Ook besteedt Halt aandacht aan de ouders. Tijdens speciale ouderbijeenkomsten op scholen worden ouders bijgepraat over de online wereld. Men staat stil bij wat hun kinderen online zoal doen en welke rol zij hierbij als opvoeder kunnen vervullen. Daarbij geeft Halt tips over toezicht houden en grenzen stellen.
Wat levert het op?
Door jongeren vroegtijdig bewust te maken van hun gedrag op internet en hen te wijzen op de gevolgen en gevaren, worden zij voorzichtiger. Ze plaatsen minder informatie over zichzelf en anderen online en zullen minder snel pesten, dreigen of ander strafbaar gedrag vertonen op internet.