Vooral meisjes met een Marokkaans-, Turks- of Hindoestaans-Nederlandse achtergrond lopen risico op exposing of shame sexting, het ongewenst online verspreiden van (gemanipuleerd) pikant beeldmateriaal.
Vanwege het belang van seksuele eer die nog steeds en vooral voor meisjes en vrouwen geldt in hun gemeenschap, maakt dit hen extra kwetsbaar voor chantage en misbruik. Vaak, maar niet uitsluitend, zijn het mannen en jongens die de pleger zijn. Om (online) seksuele grensoverschrijdingen te voorkomen, maakte KIS een overzicht van (preventieve) interventies.
Voor wie is dit interventieoverzicht bedoeld? KIS wil met dit overzicht de kennis over de mogelijkheden voor voorlichting en preventie van (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag verspreiden. Het is vooral bedoeld voor professionals in het sociaal domein en het onderwijs, daarnaast voor voorlichters en gespreksleiders vanuit migrantenorganisaties.
Hoe zijn de interventies verzameld? Bij de inventarisatie van (preventieve) interventies is eerst gezocht via de websites van bij ons bekende organisaties en daarna via Google. Veel van de gevonden interventies zijn gericht op het vergroten van de kennis, bewustwording en weerbaarheid van jongeren in hun seksuele ontwikkeling. Een beperkt aantal is specifiek gericht op de doelgroep meisjes met een migratieachtergrond. Bij een paar interventies worden de ouders actief betrokken. We vonden geen enkele interventie specifiek voor ouders. Slechts een deel van de interventies is specifiek gericht op online shame sexting en exposing.