|
Je naaktfoto door iedereen te zien |
|
|
Bureau Jeugdzorg Limburg gooit virtual reality in de strijd tegen ongewenste sexting. Door filmpjes moet duidelijk worden dat niet het máken van sexy foto's verkeerd is, maar het ongewenst doorsturen.
Anne zit in de klas op de middelbare school. Om haar heen geroezemoes, want de docent is nog niet binnen. Iedereen heeft een telefoon in zijn handen en zit besmuikt te lachen. Dan ineens projecteert iemand een sexy blootfoto van Anne op het digibord. De foto die ze alleen naar één vriendin had gestuurd. De hele klas lacht Anne uit. De appjes stromen binnen: 'slet' en 'hoer' leest ze.
VR is Voelen
Het is een stukje van de acht minuten durende virtual realityfilm #ShameOver, die is gemaakt in opdracht van Bureau Jeugdzorg Limburg, de Koraalgroep en Halt. Wie de VR-bril op heeft, wordt zelf Anne. De virtual reality zorgt ervoor dat dit soort scènes je laten vóelen hoe het is, als de hele klas jou aankijkt en uitlacht. Je voelt je zelf bedrogen door je beste vriendin. Zíj is degene die de foto heeft doorgestuurd naar jouw ex, Rob. En Rob stuurde de foto naar appgroepen. Zíj zijn de schuldigen in deze. Gelukkig heeft Anne nog een andere vriendin, die haar wel steunt. En de mentor gelukkig ook.
Pesterijen
Slachtoffers van ongewenste sexting geven vaker aan dat niet zozeer de verspreiding van de foto het ergste is, maar de reacties van de buitenwereld er op. De pesterijen, het uitschelden en de beschuldigingen van vriendinnen en zelfs je eigen ouders. Omstanders geven een slachtoffer het gevoel dat zíj fout is, terwijl de schuld ligt bij degene die de foto zonder toestemming doorstuurt.
De drie organisaties proberen met dit project iedereen tussen de 12 en 18 jaar bewust te maken van ongewenste sexting.
Spannend
Marijke Naezer promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op het onderwerp: 'Hoe gebruiken jongeren sociale media met betrekking tot seksualiteit?' Ze ontdekte dat jongeren het maken van sexy foto's en filmpjes leuk en spannend vinden en deze delen met een vriend of vriendin. Ze vertelden Naezer dat het bijvoorbeeld hielp om een positief zelfbeeld te krijgen of om een potentieel vriendje of vriendinnetje aan te trekken. Het waren plezierige ervaringen.
Het gaat pas mis, als iemand zo'n sexy selfie zonder toestemming doorstuurt. Naezer pleit er ook voor om bij voorlichting de nadruk te leggen op het voorkómen van plegerschap ('respecteer elkaars grenzen') in plaats van het voorkómen van slachtofferschap ('maak geen sexy foto's'). Dat laatste is overigens een standpunt dat veel organisaties, zoals de Nationale Politie, innemen.
Bagatelliseren
Reacties die het doorsturen van sexy foto's en filmpjes bagatelliseren of goedpraten, moet je streng veroordelen, adviseert Naezer. Het pesten, bespugen en uitlachen van het slachtoffer is ook uit den boze.