|
Training voor jeugdzorgtrainers |
|
|
Ruim 20 professionals uit de jeugdzorg namen op 29 oktober 2018 in Roermond deel aan de training voor trainers over het onderwerp 'ongewenste sexting'. Docenten en hulpverleners van Bureau Jeugdzorg Limburg, de Koraalgroep en Halt leerden hoe zij Virtual Reality op dit onderwerp kunnen inzetten. De rode draad van de cursus was het voorkomen dat het slachtoffer de schuld krijgt van het ongewenst verspreiden van naaktfoto's.
In het onlangs verschenen rapport van het WODC, waarin wetenschappelijke aandacht is voor psychologische inzichten in maatschappelijk (on)wenselijk gedrag, blijkt dat veel campagnes inhoud geven aan een zogenaamde 'onthoudingsboodschap'. Ofwel, de boodschap dat het niet verstandig is om intieme foto's van jezelf met anderen te delen. Daarmee wordt dat het slachtoffer in meer of mindere mate verantwoordelijk gemaakt voor het gedrag van de dader ('blaming the victim'). Slachtoffers krijgen de schuld voor de verspreiding van hun intieme berichten, terwijl de verspreider van het bericht weinig tot geen aandacht krijgt. De wereld op zijn kop, vinden de makers van de Virtual Reality simulatie.
Het aantal jongeren dat via social media seksueel getinte foto's van zichzelf verstuurt, is in vier jaar verdubbeld, blijkt uit recente onderzoeken. Online seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals het ongewenst verspreiden van naaktfoto's, is daarbij een toenemend groot probleem onder de jeugd.
Vanuit een nieuw perspectief ontwikkelde Bureau Jeugdzorg Limburg over het thema 'ongewenste sexting' het handboek en de virtual reality-simulatie #ShameOver. In plaats van 'victim blaming' wordt de nadruk gelegd op bewustwording en wijzen op de verantwoordelijkheid van plegers en omstanders om het ongewenst verspreiden van foto's af te keuren en het slachtoffer in bescherming te nemen.