Sexting, het delen van seksueel getinte foto's of video's met iemand op wie je verliefd bent, is spannend en hoort bij het moderne liefdesleven van jongeren. Maar als deze verder worden verspreid, heeft dat nare gevolgen. Landelijke hulpverleners pleiten voor goede voorlichting en interventies in de jeugdhulp.
Juist jongeren die in hun kinderjaren al veel heftige gebeurtenissen hebben meegemaakt zoals mishandeling of verwaarlozing, een laag zelfbeeld hebben en hun eigen (seksuele) grenzen minder goed kunnen aangeven, hunkeren vaak naar aandacht. Op zoek naar liefde en waardering laten ze zich eerder in met elke blijk van genegenheid. Bovendien versturen ze sneller seksueel getint materiaal, ook naar relatief onbekenden, en worden daarmee eerder slachtoffer van nare gevolgen. Kinderen die thuis eenzaam zijn, veel stress ervaren, depressief zijn of andere problemen hebben, kampen het vaakst met die gevolgen.
‘Geef nooit een slachtoffer van sexting de schuld’
Doe sexting niet in de ban
'Naaktselfie opsturen is normaal', 'Politie moet daders van sexting aanspreken, niet slachtoffers', 'Doe sexting niet in de ban. Jongere steekt er iets van op'. Zomaar wat krantenkoppen naar aanleiding van een oproep van de politie aan jonge mensen om geen naaktfoto's of -video's van zichzelf te versturen. Sexting is een moderne manier van flirten en hoort bij de normale seksuele ontwikkeling. Maar als naaktfoto's of -filmpjes verstuurd zijn naar degene voor wie deze zijn bedoeld, kan er vervolgens ook misbruik van worden gemaakt. Ze worden bijvoorbeeld verder doorgestuurd, breed online verspreid en kunnen blijven rondzwerven op het internet, bijvoorbeeld op pornosites. Met een beetje pech krijgt de jongere die zelf het seksueel getinte materiaal verstuurde te horen: eigen schuld. En dat is natuurlijk niet terecht.
Jongeren in de jeugdhulp
Een toenemend aantal jongeren heeft ervaring met sexting, blijkt uit onderzoek van Rutgers en SOA Aids Nederland. Hoe zit dat bij jongeren in de jeugdhulp? Velen van hen hebben ervaringen met emotionele verwaarlozing, psychische en fysieke mishandeling, en deze hangen samen met een minder goede seksuele gezondheid, blijkt uit datzelfde onderzoek. Ruim de helft van de 156 bevraagde jongeren, die in een hulpverleningstraject zitten, heeft weleens een naaktfoto of -filmpje van zichzelf verstuurd of van een ander doorgestuurd. Dit is meer dan vier keer zoveel dan bij de reguliere jeugd. Bijna 70 procent van de jongeren in een hulpverleningstraject heeft één of meer negatieve gevolgen van sexting ondervonden. Dat is ruim drie keer zoveel als de doorsnee Nederlandse jongere.
Violence Against Women and Girls
Uit het rapport van Unesco, Cyber Violence Against Women and Girls (2015), blijkt dat als vrouwen offline vaak worden geïntimideerd, afgeperst of anderszins met seksueel geweld worden geconfronteerd, dit online ook vaker gebeurt. Voor diverse meisjes waren sextortion of andere gevolgen van sexting traumatisch, en een van de redenen voor aanmelding bij jeugdhulp, naast andere traumatische ervaringen zoals verwaarlozing en/of mishandeling binnen en buiten het gezin, verstoorde gezinscommunicatie en gedragsproblemen van de jongeren.
Bron: Zorgwelzijn.nl