Jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting in Nederland raken steeds meer uit beeld. Dat zegt de rapporteur Mensenhandel in de nieuwe slachtoffermonitor mensenhandel. Er worden steeds minder slachtoffers gemeld en geregistreerd, terwijl seksuele uitbuiting niet minder voorkomt. Een anonieme chat biedt slachtoffers nu hulp.
Jaarlijks zijn er naar schatting zo'n 3000 Nederlanders slachtoffer van seksuele uitbuiting. Zo'n 1300 daarvan zijn minderjarig. In 2018 zijn er slechts 132 Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting gemeld, waarvan nog maar 29 minderjarigen. Ter vergelijking: in 2015 werden er nog 370 slachtoffers van seksuele uitbuiting gemeld, waarvan 127 minderjarigen.
Prestaties verbeteren Rapporteur Herman Bolhaar maakt zich ernstige zorgen over die ontwikkeling. "Juist bij slachtoffers die niet om hulp kunnen of durven vragen, is alertheid en proactief onderzoek van de politie nodig. Daarom is het nodig om de knelpunten in de aanpak vast te stellen en deze vervolgens op te lossen, om zo de politieprestaties op dit vlak te verbeteren."
Anonieme chat slachtoffers Hulpverleningsinstantie Fier ziet de daling ook en begon daarom een paar jaar geleden met een chat, waarmee slachtoffers anoniem in contact kunnen komen met hulpverleners. En dat is een succes: vorig jaar werden meer dan 400 gesprekken gevoerd met vooral jonge vrouwen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting.
Voor jongens is inmiddels een speciale chat geopend om ook die doelgroep die nog minder zichtbaar is beter te kunnen bereiken. De overgrote meerderheid van de kinderen en jongeren die op de chat komen zijn de slachtoffers zelf. Een enkele keer komt ook een naaste van het slachtoffer, zoals een ouder, vriendin of hulpverlener advies vragen.