Virtual Reality en Justitie


Uit een verkennend onderzoek van de Universiteit van Twente blijkt dat er binnen de justitiële context in toenemende mate interesse bestaat voor virtual reality en augmented reality. Deze technologieën bieden nieuwe mogelijkheden voor training, voorlichting en gedragsverandering. Er moet evenwel vooraf goed worden nagedacht over op welke manier deze technologieën daadwerkelijk toegevoegde waarde bieden en hoe ze het best tot hun recht komen.

ShameOver
Bureau Jeugd Zorg Limburg ontwikkelde in samenwerking met het ministerie van Justitie en het VR-Lab in Nijmegen een 360° simulatie bedoeld als voorlichtingstool over de gevolgen van sexting. De tool betreft een scenario dat vanuit twee verschillende perspectieven beleefd kan worden; het slachtoffer (een meisje dat slachtoffer wordt van sexting) en de 'dader' (een jongen die een bijdrage had in verspreiden van de foto van het meisje). De toepassing is onlangs op verschillende locaties getest door het onderzoeksbureau Jong & Je Wil Wat' uit Eindhoven. Hieruit bleek dat jongeren over het algemeen positief zijn over de VR-simulatie en ervan leren. De trainers beschouwen de toepassing als waardevol vanwege de impact op de jongeren. Op basis van de bevindingen adviseert Jong & Je Wil Wat de toepassing door te ontwikkelen en landelijk uit te rollen.


Tien aanbevelingen
Voor een weloverwogen inzet van virtual reality worden in het rapport 10 aanbevelingen gedaan.

1.Richt je vooralsnog op VR en nog niet op AR/XR/MR-toepassingen.
2.Overweeg het al dan niet inzetten van VR zorgvuldig. Is de meerwaarde niet helder of komt het vooral neer op de aantrekkelijkheid van de technologie, wees dan terughoudend.
3.Beschouw VR vooralsnog als aanvulling op bestaande processen, niet als vervanging ervan.
4.Inventariseer of er al toepassingen/ VR-omgevingen ontwikkeld zijn die aansluiten bij de behoefte, al dan niet in aangepaste vorm, alvorens over te gaan tot de ontwikkeling van geheel nieuwe toepassingen.
5.Indien er geen bestaande toepassingen te benutten zijn, dient een ontwikkelaar met de juiste expertise te worden gezocht.
6.Betrek bij de ontwikkeling van een VR- toepassing op tijd de eindgebruiker zodat de toepassing aansluit bij de doelgroep.
7.Creëer een samenwerking tussen ontwikkelaar, praktijk en wetenschap. Dit biedt de mogelijkheid om gedurende de ontwikkeling en tijdens de inzet van de toepassing de effectiviteit te onderzoeken.
8.Het is belangrijk om gedegen onderzoek te doen naar de effectiviteit van VR- toepassingen, de toegevoegde waarde ervan op traditionele methoden, en naar langetermijneffecten
9.Denk van tevoren na over de plek die de VR-toepassing in de praktijk zal innemen en hoe deze geïntegreerd kan worden in bestaande processen.
10.Sluit zo mogelijk bij een netwerk aan om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en uitwisseling van producten en ervaringen mogelijk te maken.

Download hier het gehele rapport

Nieuws     Sexting     Over     Virtual reality     Lesmateriaal     Contact