Uit het promotie onderzoek van Caby de Lijster van de universiteit van Maastricht blijkt dat zeer jonge kinderen al te maken krijgen met Sexting. Zij ontvangen regelmatig seks gerelateerde foto's op hun smartphone. De promovenda stelt dat onderwijskrachten veel kunnen doen om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan.
Uit haar onderzoek blijkt dat 30 procent van de ondervraagde jonge meisjes wel eens te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag zoals seksgetinte opmerkingen, gedwongen seks of het ontvangen maar ook het versturen van pikante foto's zonder toestemming. In ongeveer 1 op de 8 gevallen bij deze doelgroep ging het om sexting.
Lesprogramma's
Lijster onderzocht in hoeverre lesprogramma's op scholen een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een lesprogramma was specifiek gericht op jongens en een ander lespakket specifiek voor meisjes. 'Dat biedt veel voordelen', aldus Lijster. 'Bij de jongens wordt dan meer aandacht besteed aan machogedrag en stoerdoenerij. Bovendien maken jongens zich twee keer zo vaak schuldig aan ongewenst gedrag op dit punt. Het is wel belangrijk om uiteindelijk alle leerlingen te betrekken. Zo ontstaat wederzijds begrip.'
Week van de Liefde
Veel scholen besteden nu veel aandacht aan seksuele voorlichting omdat het rond Valentijnsdag altijd 'de week van de liefde' is. 'Maar er zijn maar weinig scholen die hiervoor een goed lespakket voorhanden hebben. Het blijkt dat, wanneer je jongeren echt in hun seksuele leefwereld brengt, zaken veel beter bespreekbaar worden en denkbeelden over het gedrag wat hierbij hoort positiever wordt', aldus Caby Lijster.
ShameOver
De Virtual Reality productie #ShameOver, ontwikkeld door het Bureau Jeugdzorg Limburg, brengt de jongeren in de leefwereld van slachtoffers en daders van ongewenste sexting. Ervaringen op VMBO-scholen en het speciaal onderwijs laten zien dat jongeren zich meer bewust gaan voelen over wat wel en niet kan.
Bron: De Limburger/ NPO3 (foto)