|
Controle is goed, vertrouwen beter |
|
|
Vertrouwen, een normaal woord met een diepere betekenis gezien de context van de campagne #ShameOver
Vertrouwen geef je en krijg je, in opvoeding, (keten)samenwerking en in het aangaan van relaties. Ik spreek liever van controle is goed maar vertrouwen is beter, aldus Louis Cornelussen, hoofd Beleid van het bureau Jeugdzorg Limburg.
Verliefdheid en het omgaan met relaties is een terugkerend item bij de jongeren die ik voorbij heb zien komen gedurende de jaren die ik werkzaam ben binnen de hulpverlening. Communicatie is hier vaak een belangrijke factor. Door de digitalisering en andere vormen van communicatie ontstaan er echter nieuwe problemen en vraagstukken waar de hulpverlening nog niet goed raad mee weet.
Sexting heeft voor mij alles met vertrouwen te maken. Het vrijwillig uitwisselen van seksueel getinte foto's tussen twee mensen zal normaal gesproken alleen plaatsvinden indien er vertrouwen is dat de ontvanger integer omgaat met de foto's. De ontvangen beelden worden niet gedeeld met anderen. In het geval van sexting wordt dit vertrouwen beschadigd. Veel van de voorlichtingscampagnes leggen de schuld bij het slachtoffer. Wij kiezen bewust voor een andere insteek.
Bureau jeugdzorg Limburg heeft in 2017 geïnvesteerd in Virtual Reality, om onze eigen medewerkers, maar ook ketenpartners, op een andere wijze kennis te laten maken met de reeds ontwikkelde VR-applicatie omtrent huiselijk geweld. Door het opzetten van de VR-bril word je als kijker onderdeel van het verhaal waardoor de impact groot is.
Bureau Jeugdzorg Limburg heeft vervolgens van het Ministerie van Justitie en Veiligheid het vertrouwen gekregen om een virtual reality productie te kunnen maken zonder verdere randvoorwaarden. Enkel het onderwerp stond vast, namelijk sexting. Met de grootste gedrevenheid en met gepaste trots zijn we aan de slag gegaan, niet wetende dat het onderwerp zoveel reacties en medewerking zou oproepen.
We delen de visie dat niet het slachtoffer aansprakelijk is, maar juist de verspreiders en omstanders aangesproken moeten worden op hun rol. Zij zijn degene die het vertrouwen beschamen. Victim blaming is een groot deel van het probleem rondom sexting. De mechanismes erachter worden zowel in het boek als in de Virtual Reality applicatie behandeld.
Innoveren is uitdagend, de grootste uitdaging ligt echter in het implementeren. We vinden het erg belangrijk om de Virtual Reality productie in te bedden in een methodisch kader. Daarom is het handboek #ShameOver als theoretisch kader ontwikkeld. In dit boek is er beoogd een visie te verwoorden op de vraag hoe om te gaan met de gevolgen van sexting. Naast onderhavig boek wordt er een train-de-trainer module ontwikkeld, omdat we het belangrijk vinden dat de gebruikers kennisnemen van deze visie, kennis ontvangen over de normale- en afwijkende vormen van seksualiteit en het bespreekbaar maken hiervan. Ook vinden we het belangrijk aandacht te besteden aan vormen van digitale communicatie die gebruikelijk is onder jeugdigen en de daarbij horende risico's, waaronder sexting.
