|
Meisjescultuur: roddelen en pesten |
|
|
Vanaf de jaren zeventig wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar meisjescultuur. Het toont keer op keer hoe meisjes onder andere worstelen met sletvrees.
Vanaf jonge leeftijd leren ze dat ze op hun uiterlijk beoordeeld worden. Ze moeten sexy zijn, maar mogen tegelijkertijd niet seksueel zijn. Voor meisjes bestaat geen acceptabele seksualiteit: je kunt 'slet' genoemd worden als je toenadering tot jongens zoekt, maar ook als je ze afwijst.
Roddel
Het uitschelden voor 'hoer' is een vorm van disciplinering: bedoeld om specifiek gedrag te corrigeren dan wel te bewerkstelligen. De angst ervoor leidt tot aanpassing van de eigen handelswijze: bepaalde plekken ontwijken en bepaalde gedragingen mijden. Zij die de grenzen overschrijden, worden juist door meisjes zelf meedogenloos afgestraft, met het machtigste wapen uit het meisjesarsenaal: roddel en pestgedrag.
Puberteit
'Beter vertrouw je niemand' is een idiote waarschuwing. Juist in de puberteit, als je los probeert te komen van je ouders, stel je je vertrouwen in je leeftijdsgenoten. Je vertrouwt je vaste verkering en je beste vrienden. Gelukkig maar. Onder meisjes is het tonen van vertrouwen zelfs cruciaal voor het voortbestaan van de vriendschap. Zo delen jonge tienermeisjes met elkaar hun wachtwoorden: bewijs dat ze het waard zijn.
Beschaming van vertrouwen
Die vriendschap tussen tienermeisjes is intens. Ze gelijkt een verliefdheid, maar kan ineens omslaan in hevige animositeit. Het zal niet verbazen dat de doodzonde die dat teweeg kan brengen, het beschamen van vertrouwen is. Dat was letterlijk het geval bij twee hartsvriendinnen. De ruzie tussen hen beiden was zo heftig dat de een de ander de dood wenste. Of eigenlijk: ze wilde haar de mond snoeren omdat ze bang was voor de sociale schade door roddel over haar seksueel gedrag. Zulke verlangens zijn geen uitzonderlijk incident en we moeten dit niet onderschatten.
Kwetsbaarheid
Het terrein waarop de aandacht gericht moet worden is: welke jongeren zijn kwetsbaar, welke jongeren hebben onze hulp nodig? De constante bezuinigingen op jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg zijn vele malen gevaarlijker voor het welzijn van de jeugd dan technologische innovaties.
Media helpen jongeren bij het experimenteren met volwassen cultuur: door via boeken of games emoties van anderen te ervaren, door seksuele danspasjes of poses uit te proberen. Hoe om te gaan met seks, seksualiteit en media is nooit een individueel dilemma, maar het resultaat van een complexe evenwichtsact. Er zijn allerlei maatschappelijke verwachtingen over hoe je je hoort te gedragen, en die moet je in balans zien te houden met de verwachtingen van je vrienden en die van je ouders. Die verwachtingen zijn soms tegenstrijdig en dat balanceren is een lastige klus. Voor volwassenen is de les dat de media weliswaar nieuw zijn, maar het balanceren niet.
Bron: BNR