Schaamte voor de familie en voor God: Meisjes met een Marokkaanse achtergrond komen vaker dan andere groepen in de knel met sexting. In een buurtcentrum in Utrecht Overvecht, kennen tieners allemaal wel iemand die ermee te maken had.
Meisjes met een Marokkaanse achtergrond hebben vaker dan andere groepen een slechte ervaring met sexting, oftewel uitdagende foto's die aan elkaar worden gestuurd. Volgens onderzoek dat Kennisplatform Integratie & Samenleving onlangs heeft gepubliceerd, speelt geloof zowel positief als negatief een grotere rol bij die ervaring dan hulpverleners beseffen.
Gewetensnood Hulpverleners lijken alleen door te vragen op geloof om een inschatting van het risico op eerwraak te maken, zegt onderzoeker Hanan Nhass. "Maar veel meisjes geven aan in gewetensnood te zitten omdat ze zo'n foto hebben gestuurd. Ze voelen zich schuldig. Niet alleen naar hun familie, maar ook naar God. Het is belangrijk ze, ook op dit vlak, in hun herstel te begeleiden."
Twintig interviews Nhass interviewde twintig meisjes, hun moeders en hulpverleners. Aanleiding voor dat onderzoek was onder meer de publicatie van kenniscentrum Rutgers, 'Seks onder je 25e'. Daaruit blijkt dat achttien procent van de meisjes met een Marokkaanse achtergrond sexting als vervelend heeft ervaren, tegenover veertien procent van de Nederlandse meisjes.