Met een onafhankelijke landelijke Meldpunt bundelen CoMensha en Terre des Hommes de krachten en dragen zo bij aan een efficiƫntere aanpak van mensenhandel en uitbuiting van minderjarigen. Het Meldpunt beoogt geen vervanging, maar een versterking van de regionale meldlijnen te zijn.
Het Meldpunt richt zich op alle vormen van uitbuiting van minderjarigen. Seksuele uitbuiting, (waaronder loverboyproblematiek, sextortion, grooming en jongensprostitutie), is hierin de meest bekende vorm in Nederland. Maar ook criminele uitbuiting -veelal druggerelateerd-, gedwongen bedelarij en arbeidsuitbuiting kunnen worden gemeld. Meldingen zullen zo mogelijk ICT-forensisch worden onderzocht en vervolgens - met instemming van de melder of met anoniem laten van de melder - worden gedeeld met de politie of andere partijen die hulp kunnen bieden.
CoMensha en Terre des Hommes Het Meldpunt Uitbuiting Minderjarigen zal worden beheerd door CoMensha en onderhoudt contact met de melder, doet uitvraag en beoordeelt de meldingen. Op basis daarvan krijgt de melding opvolging. Dit kan leiden tot doorzetting naar het onderzoeksteam van Terre des Hommes of naar de politie, zorgcoƶrdinatoren of regionale meldlijnen. Bij doorzetting naar Terre des Hommes is er de mogelijkheid ICT forensisch onderzoek naar de daders te doen en de bevindingen met politie te delen.
Het Meldpunt richt zich nadrukkelijk op zowel het algemene publiek, waaronder de slachtoffers, hun familie en iedereen die uitbuiting vermoedt, als ook op professionals in de (jeugd)zorg, docenten, ambtenaren en hulpverleners.