Vanuit een nieuw perspectief ontwikkelde Bureau Jeugdzorg Limburg een Virtual Reality Simulatie over ongewenste sexting onder de titel #Shame Over. Hierin wordt in plaats van 'Victim Blaming' de nadruk gelegd op bewustwording en het wijzen op de verantwoordelijkheid van plegers en omstanders om het ongewenst verspreiden van foto's af te keuren en het slachtoffer in bescherming te nemen.
De website www.shameover.nu is op 3 januari 2019 in de lucht gegaan.
Pubers van nu zijn niet anders dan 15 jaar geleden. Ze zoeken wel door de komst van het Internet naar andere avonturen en uitdagingen. Het gebruik van social media is niet meer weg te denken in de wereld van pubers. Ze zijn er mee opgegroeid en experimenteren volop. Maar er zijn ook risico's. Bewustwording is heel belangrijk. Bureau Jeugdzorg Limburg gaat hierin innovatief voorop en komt met Virtual Reality in de strijd tegen ongewenste sexting.
In de VR-campagne #ShameOver wordt duidelijk dat niet het máken van sexy foto's verkeerd is, maar het ongewenst doorsturen. Het aantal jongeren dat via social media seksueel getinte foto's van zichzelf verstuurt, is in vier jaar verdubbeld, blijkt uit recente onderzoeken. Online seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals het ongewenst verspreiden van naaktfoto's, is daarbij een toenemend groot probleem onder de jeugd. Wekelijks komen er in Nederland nieuwe problematische casussen binnen bij Justitie, politie, jeugdzorg en Veilig Thuis.
Op de website: www.shameover.nu vindt u informatie over de onderwerpen 'Ongewenste Sexting', Virtual Reality, beschikbaar lesmateriaal, de VR-simulatie en het gebruik van de VR-brillen. Via de contactpagina krijgt u informatie op maat.